Provocări bioetice în gândirea filosofică-spiritualistă din India
Conferinţa Naţională de Bioetică cu Participare Internațională. Provocări etice în practica medicală într-o lume a globalizării, Ediţia a IX-a– Copyright © 2013
FORMAT | Presented paper
LANGUAGE |Romanian
HOW TO CITE| SANDU, Antonio (2013). Provocări bioetice în gândirea filosofică-spiritualistă din India. Prezentată la Conferinţa Naţională de Bioetică cu Participare Internațională. Provocări etice în practica medicală într-o lume a globalizării, Ediţia a IX-a, 24-26 Octombrie 2013, Iaşi.
Program disponibil aici
ABSTRACT
În lucrarea de faţă vom prezenta o serie de valori etice aşa cum apar ele în diverse curente filosofice indiene şi modul în care filosofia indiană poate fi recuperată pentru dialogul bioetic transcultural. Va fi analizată ideea de acţiune neimplicată provenind din Bhagavad-Gita şi modalitatea în care această idee poate fi compatibilă cu valorile etice occidentale contemporane. Filosofia indiană menţionată nu poate facilita înţelegerea unui model de etică care exclude autonomia şi individualismul din sfera valorilor etice.
Etica desprinsă din Bhagavad-Gita se centrează pe problema responsabilităţii. Diversele etici indiene constituie nucleul moral al unor practici terapeutice contemporane care implică practici transpersonale. Vom identifica de asemenea o serie de rădăcini culturale ale transhumanismului etic în practicile meditative orientale. Practicile yoghine şi meditative au în spate credinţa în îmbunătăţirea artificială a condiţiei umane prin tehnologii spirituale. Problemele bioetice legate de homo enhanced îşi pot găsi argumentări în speculaţie etică orientală.
KEYWORDS:
Provocări (bio)etice, gândirea filosofică-spiritualistă, India.