Anxiety, Anguish and Frustration During the Pandemic. A Qualitative Research

 

International Scientific Conference Ethical and Social Dimensions in Public Administration & Law – 6th edition– Copyright © 2021

FORMAT | Presented paper              

LANGUAGE | English

HOW TO CITE| SANDU, Antonio (2021). Anxiety, Anguish and Frustration During the Pandemic. A Qualitative Research. Prezentat în cadrul International Scientific Conference Ethical and Social Dimensions in Public Administration & Law – 6th edition / 17 & 18 June 2021, Suceava, Romania.

Program disponibil aici

Prezentarea disponibila aici


ABSTRACT:


Medicalizarea societatii reprezinta un efect al perceptiei societatii postmoderne ca societate de risc. Membrii comunitatii constientizeaza cu mai multa usurinta diversele tipuri de riscuri de care indivizii se simt amenintati.  Atunci cand medicalizarea societatii devine un fenomen de masa, se poate ajunge la ideea de medicalizare a conditiei umane, umanitatea fiintei umane fiind considerata un sindrom tratabil (treatable disorder). Pandemia de Covid-19 face ca intreaga societate sa fie restrictionata, cu sau fara temeiuri reale in ceea ce priveste expertiza in sanatate publica, sa fie impuse restrictii ale libertatii de circulatie, sa fie impuse comportamente sociale specifice – cum e cazul distantarii sociale, al purtarii mastii, al migrarii catre online a majoritatii activitatii publice (virtualizarea spatiului social) etc. Cercetarea efectuata pe baza de interviu  aplicat unui numar de 100 persoane a avut ca scop evidentierea fenomenelor de anxietate si angoasa datorate restrictiilor impuse in perioada pandemiei. Cercetarea a avut loc in perioada aprilie-iunie 2020 in regiunea de NE a Romaniei, operatorii de interviu fiind studentii Facultatii de Drept si Administratie Publica din cadrul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava. Analiza s-a realizat pe baza metodologiei specifice grouded theory. Printre cele mai importante rezultate obtinute in urma analizei interviurilor au fost: constientizarea accentuarii medicalizarii societatii, constientizarea societatii actuale ca fiind o „societate de risc”, neincrederea in capacitatea autoritatilor de a gestiona pandemia, neincrederea in dimensiunile reale ale pandemiei si acceptarea cu mai multa usurinta a fake news-urilor referitoare la pandemie pe fundalul atitudinii ambivalente a autoritatilor, refuzul internarii – chiar in contextul infectarii cu Covid-19 – justificat prin perceptia asupra incapacitatii sistemului medical romanesc de a gestiona criza, precum si existenta riscurilor unor comportamente autoritare interpretate ca „dictatura alba”.

.


KEYWORDS:


Anxiety, Anguish, Frustration, Pandemic Time.