Prezentari la diverse conferinte

Antonio Sandu: Human Ecology in Times of Virtualization of Social Space

 

Descriere: Paper presented within the Ecological Forum “Ecoengineering 3.0” January 28, 2021, Chelyabinsk, Russia

Also translated in Russian.

 What is virtualization of the social space?
 Forms of virtualization of social space
 Transcending human limitations in virtual environment
 Towards a new ecology of cyberspace
 Human ecology of virtual interactions
 Ethical dimensions of virtualization of the social space

An initial version of this presentation has been initially published in the volume “Bioetica in criza sau criza bioeticii? O filosofie apandemiei in societatea medicalizata” – soon available in English under the title “Bioethics in Crisis or the Crisis of Bioethics? A Philosophy of the Pandemic in the Medicalized Society”, authored by Prof. PhD. Antonio Sandu.

The Romanian version can be purchased at: https://edituralumen.ro/librarie-edit…

Visit the Lumen Publishing House website to see our latest editorials: https://lumenpublishing.com/

Don’t forget to subscribe to our youtube channel Editura Lumen to be up to date with the latest videos added and to help us offer you the best documentary material and the most adapted to your wishes: https://youtube.com/c/EdituraLumen

#AntonioSandu #virtualization #humanecology


Antonio Sandu – Angoisse et frustration face à la menace de la pandémie

Descriere: Antonio Sandu – Angoisse et frustration face à la menace de la pandémie

Prelegere sustinuta in cadrul Conferintei Internationale Francofone „La famille au XXIe siècle” (5 decembrie 2020) organizata online de Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati in colaborare cu Le Centre de Recherches Juridiques (EA 3225) de l’Université de Franche-Comté, Besançon, Franta si „Grupo de Investigación ACCURSIO” de Universidad Carlos III de Madrid, Spania.

Abstract:
La famille roumaine a traversé une crise de confiance en 2020, générée par la pandémie de coronavirus Covid-19, ses membres étant soumis au stress dû à une médicalisation accentuée de la vie sociale. La recherche menée à partir d’un entretien sociologique appliqué à un nombre de 100 personnes visait à mettre en évidence les phénomènes d’anxiété et de détresse dus aux restrictions imposées pendant la pandémie. La recherche a eu lieu entre avril et juin 2020 dans la région de Nord-Est de la Roumanie. Parmi les résultats les plus importants issus de l’analyse des entretiens figurent: la prise de conscience de la médicalisation de la société, la prise de conscience de la société actuelle en tant que «société à risque», la méfiance à l’égard de la capacité des autorités à gérer la pandémie, la méfiance à l’égard des dimensions réelles de la pandémie et l’acceptation plus facile des fausses nouvelles relatives à la pandémie – basée sur l’attitude ambivalente des autorités, le refus d’hospitalisation – même dans le cadre d’une infection à Covid-19 – justifié par la perception de l’incapacité du système médical roumain à gérer la crise, ainsi que l’existence des risques de comportements autoritaires interprétés comme «dictature blanche».

Va invitam sa lecturati pe aceeasi tema si volumul „Bioetica in criza sau criza bioeticii? O filosofie a pandemiei in societatea medicalizata” disponibil la: https://edituralumen.ro/librarie-edit…

Vizitati site-ul Editura Lumen pentru a vedea ultimele noastre aparitii editoriale: https://edituralumen.ro/

Nu uitati sa va abonati la canalul nostru de youtube Editura Lumen pentru a fi la curent cu ultimele videoclipuri adaugate si pentru a ne ajuta sa va oferim cel mai bun material documentar si cel mai adaptat dorintelor Dvs: https://youtube.com/c/EdituraLumen

#EdituraLumen #AntonioSandu #bioetica


ESDPAL 2020 – Antonio Sandu: Informed Consent in the Context of International Human Rights Law

Descriere: Antonio Sandu: Informed Consent in the Context of International Human Rights Law [Consimțământul informat în contextul dreptului internațional al drepturilor omului] – prezentare in cadrul Conferintei Internationale Ethical and Social Dimensions in Public Administration & Law – ESDPAL 2020, Suceava, Romania.

Abstract:
Cercetarea de față vizează o analiză din perspectiva biodreptului, cu accente bioetice a CI în practica cercetării biomedicale pe subiecți umani, ca instrument de protecție juridică și instituțională a participanților la cercetare. Practica obţinerii consimţământului informat (CI) în cercetarea care se realizează cu participarea unor subiecţi umani vine ca un răspuns al comuntăţii ştiinţifice la pericolul implicării unor persoane în cercetări care le pot periclita viaţa, sănătatea sau calitatea vieţii, fără ca acestea să cunoască ce urmează sau poate urma să li se întâmple şi fără a exprima în mod efectiv acordul faţă de acestea. CI în cercetare s-a dezvoltat în principal la nivelul cercetării bio-medicale – zonă în care riscurile la care pot fi supuşi participanţii sunt crescute şi în care efectele unor cercetări neetice au fost evidente, extinzându-se treptat în alte domenii ale cercetării ştiinţifice, de exemplu în cercetarea psiho-socială. Scopul cercetării vizează înțelegerea practicii obținerii consimțământului informat ca instrument, vizând protecția dreptului la autodeterminare și a dreptului la demnitate a subiecților participanți la cercetări biomedicale.

Vizitati site-ul Editura Lumen pentru a vedea ultimele noastre aparitii editoriale: https://edituralumen.ro/

Nu uitati sa va abonati la canalul nostru de youtube Editura Lumen pentru a fi la curent cu ultimele videoclipuri adaugate si pentru a ne ajuta sa va oferim cel mai bun material documentar si cel mai adaptat dorintelor Dvs: https://youtube.com/c/EdituraLumen

#AntonioSandu #informedconsent #consimtamantinformat