Medierea apreciativă. De la conflict la creativitate

 

A XVIII-a Conferinta Internațională de Inventica 2014– Copyright © 2014

FORMAT | Presented paper              

LANGUAGE | English

HOW TO CITE| SANDU, Antonio (2014). Medierea apreciativă. De la conflict la creativitate. Prezentată la a XVIII-a Conferinta Internațională de Inventica, 2-4 iulie 2014, Iași, România.

Program disponibil aici


Conceptul de mediere apreciativă o propunem ca parte componentă a Eticii apreciative, ca practică comunicativă particulară utilizată pentru obținerea acordului interpretativ dintre părți. Medierea apreciativă este un stil de practică al medierii pe care îl propunem, și  provine din sfera metodelor apreciative (appreciative inquiry) introdusă în literatura de specialitate de David Cooperrider și Suresh Srivastva (1987). Ancheta apreciativă a fost definită ca o cercetare co-tranformatoare a pozitivului din indivizi şi organizaţii, o descoperire transformatoare (Cooperider, Srivastva, 1987) a surselor generatoare de vitalitate a sistemelor vii aflate în momente de maximă eficiență și de maximă capacitate creatoare în domeniul social (Bushe, 2011), economic și uman. Ciclul afirmativ al medierii apreciative este definit pornind de la premisa că situația –conflictuală- are tendința să se dezvolte în direcția în care este direcționată comunicarea în procesul de mediere.

Pornind de la cele patru faze ale anchetei apreciative în viziunea lui Diana Whitney, Jacqueline Stavros și David Cooperrider (2005) am construit un model 4 D de mediere apreciativă.


KEYWORDS:


mediere apreciativă, mediere, conflict, ancheta apreciativă.

.