Abordarea discursurilor sociale în gestionarea poveştilor de practică a viitorilor asistenţi medicali utilizând metoda narativă
A XIV-a editie a Conferinței Naționale de Bioetică, cu participare internațională– Copyright © 2019
FORMAT | Presented paper
LANGUAGE | English
HOW TO CITE| Neculau, M. C., & SANDU, Antonio (2019). Abordarea discursurilor sociale în gestionarea poveştilor de practică a viitorilor asistenţi medicali utilizând metoda narativă. Prezentat în cadrul celei de-a XIV-a editii a Conferinței Naționale de Bioetică cu participare internațională | December 5-7, 2019 | Iași, România.
Program disponibil aici
Working papers disponibil aici
ABSTRACT:
Alegerea profesiei de asistent medical are de regulă mai multe fundamente, de cele mai multe ori fiind regăsite ca motive la cursanţii de anul I dorinţa de a ajuta oamenii, dorinţa de a contribui cumva la procesul de însănătoşire, diversele experienţe personale avute în familie sau faptul ca domeniul medical este perceput ca fiind unul bine remunerat oferind un loc de muncă stabil. Dincolo de motivele alegerii de a profesa în domeniul asistenţei medicale, fiecare cursant, viitor asistent medical, se confruntă inevitabil cu poveşti de suferinţă pentru care sunt mai mult sau mai puţin pregătiţi. Programul de Medicină Narativă realizat de Rita Charon (2006) a pornit de la ideea de a dezvolta abilităţile de comunicare ale viitorilor profesionişti care vor activa în domeniu, iar parcursul personal pe drumul devenirii profesionale în asistenţa medicală şi participarea la grupuri de medicină narativă, au dus la orientarea către poveste ca generatoare de sens în crearea realităţii personale şi profesionale în abordarea Programului de Medicină Narativă, elementul central fiind discursurile semnificative care ar putea contribui la construirea identităţii profesionale.
KEYWORDS:
discurs social, poveşti semnificative, medicina narativă.